Ex-Libris

SI NO VOLS PERDRE UN LLIBRE, POSA-LI UN EX-LIBRIS

Sovint passa que un llibre deixat a algú, no acostuma a retornar a mans del seu propietari. És just per aquesta raó que van néixer els ex-libris: per recordar que els llibres tenen un amo. L’ex-libris, doncs, és una marca de propietat que s’adhereix a les guardes d’un llibre per recordar-ne la pertinença, alhora que és un signe d’identitat del seu posseïdor, una mena de retrat espiritual de la persona que l’enganxa als seus llibres.

Mai ets el mateix després de llegir un bon llibre i és per això que els estimem i procurem conservar-los, malgrat viure en una societat en la que tot es caracteritza per un ús tan provisional i limitat dels objectes al nostre abast. M’atreveixo a dir que, situats en aquest panorama, els únics que s’en salven són els llibres, aquests bons i fidels amics que parlen en la seva mudesa.

És evident que, sigui per descuit o per oblit, l’ex-libris no garanteix el retorn dels llibres a la seva biblioteca original, però resta en el llibre deixat en préstec com a testimoni d’algú que l’estimà marcant-lo amb un signe d’afecte i de distinció. Benvingut sigui!

Francesc Orenes
(Sant Julià de Vilatorta, 24 de març de 2011)

(Text escrit amb motiu de l'exposició d'ex libris d'en Miquel Bohigas)