El llibre gegant

No és cap novetat dir que Salt és un poble amb una riquesa cultural remarcable. El festival de teatre Temporada Alta, o el Black Music Festival en són unes mostres prou eloqüents. Però, deixant a banda aquests esdeveniments més coneguts, a la vila de Salt hi tenen lloc també altres celebracions més modestes però amb una vitalitat i una càrrega cívica i social envejables.

Dissabte passat per exemple, la Biblioteca Massagran va celebrar la 16a Festa del Llibre Gegant. Una festa on les nenes i nens de Salt són els protagonistes, al costat dels il·lustradors que posen una imatge a les seves històries.

El guió de la festa és ben senzill: un nen escriu un conte i el dibuixant que li han assignat l’il·lustra seguint les instruccions de l’autor. Enguany hi havia una vintena d’il·lustradors, cadascun dels quals va fer uns deu dibuixos. Una vegada fet el dibuix, el nen o la nena el penja en uns estenedors perquè s’assequi la pintura i després, amb la lletra més bona que té, transcriu el seu conte a la cartulina on hi ha el dibuix. Després en Jordi de la biblioteca porta el llibre a enquadernar i voilà, feina feta. El resultat el podeu veure a la biblioteca Massagran de Salt: més d’una vintena de llibres gegants, amb textos originals dels nens i nenes de Salt, profusament il·lustrats pels dibuixants que durant aquests setze anys venen col·laborant en la festa.

Perquè us feu una idea de la festa, us deixo amb aquest vídeo amb les fotos que hi vaig fer. El vídeo dura uns deu minuts i les imatges passen molt de pressa, però no me n’he pogut estar de penjar totes les fotos d’aquella matinal. Ja té raó qui diu que cent imatges valen gairebé tant com una paraula.